Na enkele weken Peru, zijn wij naar het buurland Bolivia gereisd. Misschien reizen we inmiddels wat (te) lang, hebben we (te) veel van hetzelfde gezien of waren onze verwachtingen (te) hoog, maar voor het eerst in maanden hebben we ons een beetje verveeld en wisten we niet zo goed wat we op sommige plekken kwamen doen. Desalniettemin zijn er een aantal dingen die we jullie zeker willen laten zien.

La Paz

Vanuit Peru zijn wij rechtstreeks naar La Paz gereisd waar we een dag of 3 hadden gepland. Dit werd uiteindelijk het dubbele vanwege de verkiezingen in het gehele land. In tegenstelling tot de situatie in Nederland, zijn Bolivianen verplicht om te stemmen. Stemmen zij niet, kunnen zij gedurende 3 maanden niet bij hun bankzaken. Van vrijdag t/m zondag mocht er eveneens geen alcohol verkocht/geschonken worden, reed er weinig tot geen OV en waren veel hotels/restaurants gesloten. Met zeeën van tijd in La Paz hebben we zodoende rustig een walking tour kunnen doen, met de kabelbaan de stad verkend, een bezoekje aan Valle de la Luna gebracht maar bovenal de Death Road kunnen fietsen. Een weg met waanzinnig uitzicht, diepe afgronden en vooral een hoge snelheid op de mountainbike vanwege de enorme afdaling! Vooral voor Bram een hoogtepunt, hoe harder naar beneden… hoe beter :)

 

Samaipata

Vanuit La Paz hebben wij een korte stop in Santa Cruz gemaakt om vrijwel direct door te reizen naar Samaipata, een klein pittoresk dorpje. Weinig toeristen reizen hier naar toe vanwege de behoorlijke ‘omweg’, waardoor het dorp nog erg authentiek aanvoelt. Wij hebben tijdens onze dagen hier onder andere El Fuerte bezocht; een bijzondere rock carving waar onder andere de Inca’s geleefd hebben en wat als fort voor de Spanjaarden heeft gediend.

Het meest bijzondere hier was echter ons dagje op de Condor Cliff. Met een heuse bioloog als gids die ons alles wist te vertellen over parasieten, spinnen, mieren, etc. hebben we enkele uren op de top van een klif zitten wachten tot we een paar condors op enkele meters van ons vandaan langs zagen vliegen. Deze vogels van ruim 3 meter zijn erg indrukwekkend en tof om van zo dichtbij te bewonderen. Het wachten waard!

 

Uyuni

Veel rondreizen in Peru worden natuurlijk gecombineerd met de zoutvlakte van Bolivia en wij begrijpen helemaal waarom. Onze laatste 3 dagen in Bolivia waren het hoogtepunt van onze weken in dit land. Naast de enorme en bizarre leegte van de vlakte zelf, zijn wij verrast door de vele (gekleurde) meren, vulkanen, geisers, vergezichten, het cactuseiland en duizenden flamingo’s. Vanuit de zoutvlakte zijn wij de grens naar Chili overgegaan en hebben daarmee alweer land nummer 14 betreden.

 

Onze vlucht naar huis staat inmiddels gepland, dus het aftellen is nu echt begonnen. Onze laatste stops: Chili, Argentinië en Brazilië. Op 26 februari zullen wij een vliegtuig vanuit Rio de Janeiro pakken, om op 27 februari weer voet op Nederlandse bodem te zetten. Voordat we ons (bijna volledige) jaar van reizen afsluiten, gaan wij nog enkele weken genieten van Zuid-Amerika en zullen wij jullie vanuit hier nog een keertje vertellen over onze avonturen. Vanuit Mendoza een goed 2018 gewenst.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Mariëlla Wijnen
    jan 02, 2018

    Wat weer een geweldig blog. Vanuit hier : verder genieten en herinneringen opslaan aan jullie fantastisch 2017 met alle goede wensen voor 2018.

    Reply