De afgelopen weken hebben wij door Mexico gereisd en een korte detour naar Guatemala gemaakt. Het mooie Mexico wat zo veel in het nieuws was wegens de vele aardbevingen, die helaas enorme schade hebben aangericht. Ook wij hebben een van de aardbevingen meegekregen, daar later meer over! Eerst wat mooie plaatjes van de prachtige Maya ruïnes, koloniale stadjes en natuur van beide landen.

Maya ruïnes

Wij zijn onze reis begonnen in Mexico-stad en vanuit daar in de richting van Guatemala gereisd. We hebben hierbij in grote lijnen de ‘Maya route’ gevolgd en zodoende vele prachtige ruïnes bezocht. Van ruïnes in de jungle, tot ruïnes op/tussen de bergen en aan de kust. Het blijft een groot raadsel waarom de Maya’s lang geleden alle steden hebben verlaten. Hun decoratie- en bouwkunsten waren in ieder geval hun tijd ver vooruit wat resulteert in prachtige gebouwen/steden.

 

Koloniale stadjes

Op onze eerste stop in Mexico-City en laatste stop in Tulum na hebben wij in zowel Mexico als Guatemala vele koloniale steden bezocht. Leuke kleine plaatsjes die aanvoelen als dorpen met kleurrijke huisjes, gezellige pleintjes en weinig autoverkeer. Ondanks de vele activiteiten die voor toeristen georganiseerd worden voelen de stadjes nog erg onontdekt, zo leuk! Zo hebben we onder andere stadsrondleidingen gehad, lichtshows gezien die op kerken geprojecteerd waren en het traditionele balspel pocapoc van de Maya’s bijgewoond. Superleuk om zo nog meer over de landen te leren en goed voor ons Spaans (gezien het gebrek aan Engelse uitleg).

 

Aardbevingen

Het zal niemand ontgaan zijn dat voornamelijk Mexico de afgelopen weken meerdere malen getroffen is door hevige aardbevingen en naschokken. Tijdens de allereerste beving bevonden wij ons in San Cristobal, zo’n 215 km van het epicentrum. We lagen net te slapen toen we wakker werden van het hevige geschud wat zo’n 20-30 seconde aan hield. Het is een bizar gevoel en eerlijk gezegd best spannend! Op enkele sirenes en stroomuitval na was het echter vrij snel weer helemaal stil op straat en zijn wij rustig gaan slapen tot wij vanuit Nederland verontrustende berichtjes kregen. Op dat moment kwam pas het besef welke omvang de beving had en lazen we dat zelfs in onze verblijfplaats mensen omgekomen waren. De schade die wij gezien hebben de daaropvolgende dagen bleef gelukkig bij scheuren in het pleisterwerk en enkele afgebrokkelde muurtjes. De schade rondom Mexico-stad is echter onvoorstelbaar en ook het dodental loopt helaas nog steeds op…

Natuur

Naast de bijzondere cultuur hebben zowel Mexico als Guatemala ook qua natuur veel te bieden. Zo hebben we de Pacaya vulkaan beklommen in de buurt van Guatemala-City, onze eerste cactussen gezien, in de Cañon del Sumidero gevaren en in cenotes gezwommen. De meeste indruk hebben echter de roze zoutwatermeren met flamingo’s in het Rio Lagartos Biosphere Reserve op ons gemaakt! Vanwege het plankton krijgt het water een roze kleur en kleuren eveneens de flamingo’s roze vanwege dit voedsel. Een heel bijzonder onontdekt stukje Mexico waar eigenlijk iedereen naar toe zou moeten :)


 

Eten

Mochten mensen twijfelen over Mexico als vakantiebestemming (kan eigenlijk niet meer toch?), willen wij deze twijfels met nog 1 argument graag weg nemen. Naast de gezellige steden, bijzondere cultuur en mooie natuur is het eten in Mexico misschien nog wel het grootste hoogtepunt. Het Mexicaanse eten is erg smaakvol en kent vele specialiteiten in de verschillende regio’s van Mexico. Zo aten we onder andere (eveneens als ontbijt ;)) tostada’s (harde taco’s), taco’s (zachte ‘burritos’) en tortas (broodjes) met allerlei soorten vlees. Op onze eerste trouwdag hebben wij onszelf getrakteerd op een hele bijzondere Mexicaanse specialiteit; kip en lasagne met chocoladesaus – laat dit nu de enige avond zijn geweest waarop we het eten allebei niet zo lekker vonden ;)

Een paar kilo zwaarder dan vier weken geleden, zijn wij vorige week donderdag naar Ecuador gevlogen. Vanuit Quito zullen wij via het vaste land richting Peru gaan reizen en maken wij hopelijk nog een uitstapje naar de Galapagos eilanden :) De volgende blog belooft dus veel bijzondere dieren!!

  1. Mariëlla Wijnen
    okt 04, 2017

    Absolutely perfect says Susan next to me. She enjoyed watching the pictures. Enjoy your further trip