Onze laatste blog sloten wij af in Vietnam en inmiddels hebben wij ook Cambodja achter ons gelaten. Een nieuw land en een nieuw jaar, voor de Cambodjanen in ieder geval. Drie dagen feest met water- en poedergevechten, veel muziek en vooral een land wat op z’n gat lag! Gelukkig wordt de natuur er niet minder mooi door!

Alle Cambodjanen gingen terug naar huis om het nieuwe jaar van de kip in te luiden. Veel restaurantjes zaten (in sommige gevallen een week) dicht, er reden weinig (en daarom volle) busjes tussen de steden en vooral de hoofdstad Phnom Penh was uitgestorven op straat. Het was leuk om mee te maken en te zien, maar na een paar dagen ook wel genoeg. Doe ons maar een bruisende stad, waar we veilig over straat kunnen en niet gepakt worden door een waterpistool ;) Al was die verkoeling best prima met 32+ :)

Kampot

Een paar dagen voor O&N zijn we als eerste gestopt in Kampot. Hier zijn we op eigen gelegenheid de omgeving gaan verkennen en onder andere gestopt bij een verlaten casino, oude kerk met kogelgaten, zoutvelden en peperplantage. Wisten jullie dat iedere (!) peperkorrel met de hand gesorteerd moeten worden op kwaliteit? En dan te bedenken dat er op een kleine plantage 800kg aan oogst is per jaar! Het oogsten en drogen zelf kost 3 maanden, de rest van het jaar is men zoet met sorteren.

 

Phnom Penh

Na dit stukje countryside zijn we naar de grote hoofdstad getrokken, waar het op het moment van ons verblijf dus erg rustig was! We hebben hier misschien wel de meest indrukwekkende tour gedaan tot dusver. We zijn namelijk naar de killing fields en S-21 gevangenis geweest. Nog amper 45 jaar geleden heeft hier een man geregeerd die ruim 3.000.000 Cambodjanen (1 op de 4!) heeft laten omkomen, omdat ze te hoog opgeleid waren of om welke andere reden ook een bedreiging waren voor zijn regime. De foto’s, video’s en verhalen waren zo aangrijpend en het is niet te bevatten dat zich dit zo recent heeft afgespeeld en wij hier zo weinig tot geen weet van hadden. Foto’s zijn ongepast om te plaatsen, maar mocht je ooit de kans krijgen ga dan vooral zelf een kijkje nemen.

Siem Reap

Na dit stukje bijzondere geschiedenis was het tijd voor de grote trekpleister van het land: de Angkor Wat! In alle vroegte zijn wij op een fiets gestapt en naar het enorme complex gereden net buiten de stad. De zonsopgang en -ondergang waren indrukwekkend, van de rest van het complex waren wij niet zo onder de indruk. De Borobudur in Indonesië vinden wij specialer en dat terwijl je voor de Angkor Wat entreetickets voor 7 dagen kunt kopen. Wij hadden aan 1 dagje wel genoeg ;) De Ta Prohm was wel leuk om te zien, met z’n grote bomen die volledig door de tempel gegroeid zijn. Wellicht dat sommige de tempel wel herkennen van de film ‘Tomb Raider’ :)

 

Kratie / Banlung

Na de toeristische trekpleisters van Cambodja zijn wij langzaam richting Laos getrokken, maar niet zonder stops in Kratie en Banlung. In Kratie hebben wij dolfijnen in de Mekong rivier zien zwemmen, daar waar we in Banlung onder andere gezwommen hebben in een waterval en Bram aan een liaan heeft geslingerd :) En… Bram zijn eerste kappersbezoekje heeft gehad!


 

Wij hadden overigens ook beloofd te bloggen over de ‘minpuntjes’ van onze wereldreis. De grootste uitdaging tot dusver is onze was. Wij hebben nu meerdere malen onze kleding laten wassen, maar daar blijkt telkens weer iets anders mis mee. Zo zijn we al meerdere keren kledingstukken kwijt geweest (en ontkende één hotel stellig nog iets te hebben tot wij zelf wilden helpen zoeken), wordt alles met de keer valer en is 1 kledingstuk zelfs gebleekt om een vlek weg te krijgen. De vlek is weg, de kleur daarmee ook ;) Gelukkig waren we hier op voorbereid, maar blijft het iedere keer spannend wat er deze keer mis is gegaan.

Wij genieten nog steeds super van ons grote avontuur en hebben nu al zin in Laos, Australië en Costa Rica! Want ook al hebben we nog weinig heimwee naar Nederland, is het wel superleuk om daar straks met onze familie rond te mogen reizen :)

Kus vanuit Cambodja!