Na ons vorige verhaal hebben we heel wat kilometers afgelegd. En met veel bedoelen we héél veel! Na ons bezoek aan de Flinders Ranges zijn we terug gereden naar de Stuart Highway om onze weg naar boven te vervolgen. De Stuart Highway is een bijna rechte (!) snelweg door de outback van Adelaide naar Darwin met 3020km aan rood woestijn zand, platte vlaktes met af en toe een boom en wat gras en een enkele emu, koe of schaap. In deze blog leggen wij, met een extra ‘uitje’ naar Uluru, zo’n 4650 km af. Tijd om jullie mee te nemen in deze kilometers.

Kings Canyon

Onze eerste stop na uren in de auto zitten, is de Kings Canyon. Een bijzonder berggebied, wat met name opvalt als we op de top aankomen en blijkt dat de kilometers er omheen echt plat zijn en de berg zelf bestaat uit kleine ‘hoopjes’ gesteente. We lopen een paar uur over de rand van de kloof en dalen af naar beneden om ook de Garden of Eden te bekijken.

 

Valley of the Winds

Na de Kings Canyon is het tijd voor het hoogtepunt van de Outback: het Uluru-Kata Tjuta National Park. We beginnen onze dag met een leuke bush food experience en besluiten eerst de Valley of the Winds walk te gaan doen in het Olgas gebergte, zodat we het echte hoogtepunt voor later bewaren. Deze wandeling blijkt echter fantastisch te zijn en vanwege het mooie weer besluiten we ook hier de zonsondergang mee te pakken, om zo de Olgas te zien verkleuren.

 

Uluru

De volgende ochtend blijkt helaas dat we een bewolkte dag uitgekozen hebben voor Uluru, dè heilige berg van de aboriginals. Omdat het heilig grondgebied is, is het mogelijk om een rondje om de berg te wandelen maar wordt het beklimmen niet gewaardeerd. We lopen daarom om de berg heen, maar vinden beiden de berg van een afstandje indrukwekkender ;) Misschien werkt het weer ook niet echt mee, want ook de zonsondergang blijkt deze dag weinig bijzonder. Wij maken overigens tijdens deze wandeling kennis met de eerste grote zwerm vliegen en zijn onze (schoon)zus en zwanger stiekem toch wel heel dankbaar voor die uiterst charmante hoofdnetjes ;)

 

Field of light

We sluiten onze dag af met een gave excursie naar de Field of Light. De Britse kunstenaar Bruce Munro heeft aan de voet van Uluru een waanzinnige licht installatie mogen neerzetten als tijdelijke expositie. In het donker komen we bij een veld met meer dan 50.000 kleine glazen bolletjes die voortdurend van kleur veranderen, echt fantastisch! Zoals zo mooi in het Engels beschreven: “As far as the eye can see rhythms of colour light up the desert” :)

 

Alice Springs

We vervolgen onze weg naar het noorden, maar niet zonder stop in Alice Springs. Heel bijzonder blijkt de stad zelf niet te zijn, daarentegen zijn de MacDonnell Ranges ten oosten en westen van de stad wel een bezoekje waard. We doen enkele korte hikes en lookouts, tot we ongewenst bezoek in de campervan ontdekken! Op naar de supermarkt voor muizenvallen :O Tot slot bezoeken we nog kort de School of the Air voor we gingen het noorden trekken en zien live hoe kinderen in the Outback onderwezen worden op afstand.


Dat Australië groot is wisten we en hebben we met deze Outback kilometers zelf ervaren. Het is bijzonder om zo lang lege vlaktes te zien met af en toe een roadhouse en een enkele tegenligger. Een beetje saai is het stiekem ook wel, dus gaan wij graag de (iets meer) bewoonde wereld weer in. Op naar Cairns!